Speeltoestellen, aan wat voor veiligheidseisen moeten deze voldoen?

Je kent het wel, een mooie buurt waar een speeltuintje in het centrum staat. Zo een speeltuintje heeft niet alleen als functie om de kinderen te vermaken, nee er komt ook een sociaal aspect bij kijken. Hoe vaak komt namelijk voor dat er ook bankjes aanwezig zijn, waar menig vader of moeder gebruikt van maakt?

Hun kroost lekker spelend in het klimnet of op de glijbaan, terwijl de ouders en conversatie aangaan over bijvoorbeeld de net doorkomende tandjes van de kinderen. Van heel Europa heeft Nederland de hoogste “speeltuindichtheid” en dat zie je ook terug in de steden.

Gelukkig staat veiligheid ook hoog in het vaandel in Nederland en moeten de speeltuinen ook aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Niet alleen de speeltoestellen moeten aan bepaalde eisen voldoen, maar ook de ondergrond. Deze norm die daar voor wordt gehanteerd heet de EN 1176.

Speeltoestellen die lager zijn als 60cm hoeven niet te worden voorzien van schokdempend bodemmateriaal. Dit geld allen niet voor verende of draaitoestellen, deze worden gerekend tot de toestellen met een valhoogte van 1 meter.

Tot 1 meter voldoet een natuurlijke ondergrond zoals bijvoorbeeld aarde.

Voor toestellen van een valhoogte tot 1.5 meter is het gebruik van gras als valdempende ondergrond verplicht.

Om diverse hoogtes op een makkelijk manier te behalen wordt er vaak gebruik gemaakt van een schroefpaal of schroeffundering.

IMG_1966-650x385

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *