Zijn zonnepanelen het waard in 2023?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen ze, zonnepanelen. Maar hoeveel weet je er nou echt vanaf? En hoe weet je of ze het nog waar zijn in 2023? Lees hier alles over wat zonnepanelen jou kunnen opleveren. 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? 

Je kent het misschien wel, de uitspraak ‘het is een goede investering’. Want zoals iedereen weet is het aanschaffen van zonnepanelen niet goedkoop. De reden waarom iedereen zegt dat het een goede investering is, komt doordat je te maken hebt met een terugverdientijd. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je minder hoeft te betalen voor je energierekening. Maar hoe lang is die terugverdientijd eigenlijk? 

Er zijn een aantal factoren die de terugverdientijd beïnvloeden. Denk hierbij aan de prijs die je betaald hebt voor de zonnepanelen, de stroomprijs en het aantal zonuren. Hoe groter de opbrengst van je zonnepanelen? Hoe korter je terugverdientijd is!
Over het algemeen duurt het zo’n 7 jaar voordat je het terugverdiend hebt. Ook in 2023. Toch wordt er verwacht dat het over een paar jaar meer zal zijn vanwege de salderingsregeling wijzigingen. Wees je daar dus van bewust bij het aanschaffen van de zonnepanelen! 

Subsidies zonnepanelen

Helaas zijn subsidies voor zonnepanelen gestopt. Dit komt omdat het veel toegankelijker is geworden in de afgelopen jaren. Maar het is ook een beetje beangstigend voor mensen die nog geen zonnepanelen in bezit hebben. Want zijn ze het nog wel waard?
Gelukkig zijn er voor die mensen andere manieren om het aantrekkelijk te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Er is namelijk zoiets als de energiebespaarlening! 

Daarnaast is de btw op zonnepanelen op 1 januari 2023 verlaagd naar 0%! Deze ‘nultarief’ geldt trouwens alleen voor woningen en bijgebouwen zoals schuren en garages, en dus niet voor bedrijfspanden. 

Maar wat is nu het antwoord op de vraag ‘zijn zonnepanelen het waar in 2023’? Het antwoord is ja, maar doordat zonnepanelen steeds van zelf sprekender worden en de subsidies er af zijn, kan het zijn dat de terugverdientijd iets langer is. 

Author: admin

Share This Post On