Wat is het verschil tussen ABS en PLA?

Terwijl voor de meerderheid van de afdrukken PLA van goede kwaliteit, sterk genoeg is en voor vele ontwerpen kan worden gebruikt, is het de moeite waard om te begrijpen welk filament van ABS er ook voor gebruikt kan worden.

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee samengevat:

  • ABS is iets duurzamer en sterker dan PLA en het is ook minder compact. Wat ABS een prima upgrademateriaal maakt voor sommige eindgebruiksonderdelen, als PLA om wat voor reden dan ook niet helemaal snijdt.
  • ABS ruikt tijdens het afdrukken sterker (zoals gesmolten plastic). Terwijl ABS en PLA beide dampen afgeven tijdens het afdrukken (dus print ALTIJD op goed geventileerde plaatsen), ruikt PLA veel minder en een beetje zoet.
  • ABS kan met aceton worden afgevlakt, wat een manier is om de laaglijnen die door 3D-printen zijn achtergelaten, glad te strijken. Het kan ook de ultieme sterkte van jouw afdruk vergroten.
  • Terwijl PLA filament op de lange termijn biologisch afbreekbaar is, is ABS dat niet. ABS is echter wel recycleerbaar. Opmerking: zorg ervoor dat je het # 9 recycleerlogo op elke afdruk afdrukt om ervoor te zorgen dat het kan worden gerecycleerd.

 

Pure PLA kan niet met aceton worden afgevlakt, maar het kan wel eenvoudig worden afgewerkt zoals deze Bronze Benchy. 

Is filament van PLA voedselveilig? 

Wanneer het niet 3D-geprint is, ja. Als je voor het eerst met 3D-printen begint, is het waarschijnlijk dat je PLA al in huis hebt gezien.

PLA wordt gebruikt om vele veelvoorkomende objecten, waaronder opbergcontainers voor voedsel, wegwerpservies en vuilniszakken van te maken.

3D-printen in PLA zal echter geen voedselveilige containers creëren omdat 3D-printen veel kleine openingen en holtes in jouw afdrukken kan veroorzaken, die vocht en voedselresten kunnen herbergen.

Na enkele wasbeurten verandert dit in schimmel en kun je het niet goed schoonhouden.

Hoewel PLA wel biologisch afbreekbaar is, is het nog steeds een sterk en duurzaam materiaal. Je zult merken dat PLA harder is dan andere gewone thermoplasten zoals ABS.

De lagere treksterkte heeft echter de neiging om het PLA brozer te maken.

 

 

Author: admin

Share This Post On