Wat is belangrijk bij onderhoud van het gazon?

Er zijn verschillende belangrijke aspecten bij het onderhoud van een gazon. Hieronder staan enkele tips:

 1. Regulier maaien is belangrijk om een gezond gazon te behouden. Zorg ervoor dat u niet meer dan een derde van de graslengte afmaait en dat u het gazon niet te kort maait. Houd rekening met de hoogte van de grassoort die u heeft en pas uw maaihoogte daarop aan.
 2. Een gazon heeft water nodig om te groeien en er gezond uit te zien. Geef het gazon regelmatig water, bij voorkeur in de ochtend om verdamping te voorkomen. Geef het gazon voldoende water om de wortels te bereiken, maar vermijd overbewatering.
 3. Bemest het gazon regelmatig om het van voedingsstoffen te voorzien. Gebruik een meststof die geschikt is voor het type gras dat u heeft en volg de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Door te beluchten wordt de bodem belucht en worden afvalstoffen afgevoerd. Dit helpt de wortels om voedingsstoffen en water beter op te nemen en bevordert de groei van nieuw gras.
 5. Zorg ervoor dat u onkruid zo snel mogelijk verwijdert, voordat het zich verspreidt. Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen indien nodig, maar gebruik ze spaarzaam en volg de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Repareer kale plekken in het gazon door nieuw gras in te zaaien of door graszoden te plaatsen. Houd deze plekken vochtig totdat het gras is gevestigd.
 7. Vermijd zware voertuigen op het gazon, vooral tijdens natte weersomstandigheden, om schade aan het gazon te voorkomen.

Door deze tips in acht te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw gazon er gezond en mooi uitziet.

Wat nu als je een deel van het gazon moet vervangen?

Als je een deel van het gazon moet vervangen, bijvoorbeeld omdat er kale plekken zijn ontstaan, dan zijn er verschillende stappen die je kunt volgen:

 1. Graaf het beschadigde gras en de dode wortels uit met een schop. Zorg ervoor dat je de randen van het beschadigde gebied afsnijdt in een rechte lijn, zodat het nieuwe gras straks gelijkmatig zal groeien met de rest van het gazon.
 2. Maak de grond goed los met een hark of tuinfrees en verwijder alle resten van gras en wortels. Zorg ervoor dat de bodem vlak en egaal is.
 3. Voeg een laagje compost toe en werk deze door de grond heen. Compost zorgt voor voedingsstoffen en een gezonde bodemstructuur.
 4. Zaai het nieuwe gras over het beschadigde gebied en bedek het met een dunne laag compost. Druk het graszaad lichtjes aan en houd de bodem vochtig. Binnen enkele weken zullen er nieuwe grassprietjes verschijnen.
 5. Houd de grond vochtig tot het nieuwe gras gevestigd is en groeit. Bemest het nieuwe gras na ongeveer zes weken en houd het gazon goed onderhouden met regelmatig maaien, bewatering en bemesting.

Als de kale plekken groot zijn of als je niet wilt wachten tot het graszaad ontkiemt en groeit, kun je ook overwegen om graszoden te leggen. Dit is sneller dan gras zaaien en je hebt direct resultaat. De stappen zijn vergelijkbaar, maar in plaats van graszaad leg je graszoden op de voorbereide grond. Houd er rekening mee dat graszoden duurder zijn dan graszaad en dat het gazon de eerste weken extra water nodig heeft om te kunnen wortelen.

Meer tuinonderhoud?

Bent u op zoek naar meer tips voor tuin- en gazononderhoud, neem dan HIER een kijkje.

Author: admin

Share This Post On