Er zijn veel voordelen aan zelf je elektrotechnisch werk doen. Je bespaart geld, het is flexibeler dan bellen en wachten op een elektricien, en je kunt zelf de lakens uitdelen.
Desondanks kan zelfs de meer ervaren doe-het-zelf elektricien het punt bereiken waarop hij vindt dat het tijd is om een vakman in te schakelen:
1. Vergunningen en inspecteurs toegevoegd aan de vergelijking
Nadat je je woonkamer geschilderd hebt of je keuken betegeld hebt, zijn alleen jij en je hond nog aan het “oohnen en ahhing” over de vruchten van je arbeid. Hoewel je elementaire bouwpraktijken in acht moet nemen, komt niemand naderhand langs om je werk te controleren. Vergunningen zijn niet nodig voor het schilderen van de slaapkamer van je kind. Inspecteurs hoeven de afwerking rond je ramen niet goed te keuren.
Elektrisch werk echter wel. Als je wat door huiseigenaren gedaan elektrisch werk op de juiste manier uitvoert, zul je vergunningen trekken en inspecteurs laten komen. Het goedkeurings-/afkeuringsproces is gewoon een extra niveau van frustratie dat je kunt wegnemen door elektriciens het werk te laten doen. Als ze het doen, wordt de vergunning hoogstwaarschijnlijk “definitief”. Zo niet, dan is het de taak van de elektricien om het in orde te maken-niet van jou.
2. Elektrisch werk is niet altijd leuk
In verhouding tot andere klussen bij het verbouwen van huizen, zoals het schuren van gipsplaten of het opgraven van rioolbuizen, kan elektra werk als “leuk” worden geclassificeerd (samen met “schoon” en “opbrengst om te loggen”).
Maar weinig mensen nemen ooit zelf elektrisch werk aan omdat het leuk is. Als je een stapje terug doet en elektrisch werk vergelijkt met andere dingen in je leven die niets met verbouwen te maken hebben – spelen met je kinderen, reizen, uit eten gaan, een film zien – dan verbleekt het trekken van een 12/2 kabel door een door spinnenwebben bedekt souterrain in vergelijking daarmee. Simpel gezegd, je hebt betere dingen te doen in het leven, en verhuren stelt je in staat die dingen te doen.
Tip: Stroommannen: stroomlijnt uw elektrotechniek
3. Elektriciens weten dingen die jij niet weet
Je huurt mensen in omdat ze dingen kunnen die jij niet kunt: vliegen met commerciële straaljagers, procederen in bedrijven, Teslas repareren. Omdat je absoluut niets van de taak weet, is er geen twijfel mogelijk over het inhuren van een vakman.
Je komt op troebel en vaak gevaarlijk terrein als je een paar dingen over de uit te voeren klus weet. Zoals ze zeggen: een beetje kennis kan gevaarlijk zijn.
Het probleem wordt nog verergerd als je thuisbouw schrijvers hebt die vanaf hun preekstoel schreeuwen (“Doe het zelf!”) en woonwinkels die overvol zijn met dozen, kabels, schakelaars, stopcontacten en lampen die er praktisch om smeken door de huiseigenaar te worden geïnstalleerd.
Dit punt over kennis en ervaring is de kern van het betoog. Ook al ken je 92 procent van het elektrotechnische werk, het zijn de andere 8 procent die je pijn kunnen doen.
4. Elektriciens zijn duur, maar je kunt de kosten beheersen
Elektriciens zijn echte vakmensen, en telkens als ze in je huis zijn, kun je net de “geldklok” horen wegtikken en je rekening snel horen oplopen.
Maar door het slim aan te pakken kun je je kosten beperken. Eenvoudige dingen, zoals je stroomkringen correct in kaart laten brengen, kunnen elektriciens besparen door het voor je te doen.
Uitgelicht: Fornuisgroep / kookgroep installeren
5. Elektrisch werk kan gevaarlijk zijn
Risico’s bij het verbouwen van je huis komen in verschillende, vaak onverwachte vormen. Er zijn de voor de hand liggende fysieke risico’s, zoals van een ladder vallen, en de minder voor de hand liggende risico’s, zoals chemische dampen, die toch een bedreiging vormen.
Huiseigenaren moeten voorzichtig zijn zowel met de op het eerste gezicht goedaardige klussen (het huis schilderen) als met die waar het “enge etiket” op geplakt is (elektriciteit). Slechts 200 ampère is genoeg om je te doden, en dat is wat in de meeste huizen op hun aansluitingspaneel komt.
Recente reacties