Stappen voor een lamp vervangen

Ga je een lamp vervangen? Doe dat dan aan de hand van het volgende stappenplan. Op die manier weet je zeker dat het vervangen op een veilige en goede manier plaatsvindt. Ter voorbereiding kun je allereerst alle nodige onderdelen bij elkaar verzamelen. Denk aan de nodige gereedschappen, beugels, een klemveer, plafondkapje of een ketting. Ga vervolgens verder naar stap 1.

Stap 1: Kijk welke fitting je zoekt

Een van de eerste dingen die je doet als je een lamp gaat vervangen, is nagaan welke fitting de nieuwe lamp moet hebben. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe lamp merk je al snel dat je uit veel soorten fittingen kunt kiezen.

Een van de meest populaire soorten is de E27 fitting, de standaard lamp die je met schroefdraad in het armatuur draait. Daarnaast kun je ook de E14 fitting tegenkomen, dat is een kleinere variant van de E27 fitting. En zoek je een lamp zonder schroefdraad, dan kan het zijn dat je de GU10 fitting zoekt. Die herken je aan 2 kleine pinnen die aan de onderkant van de lamp uitsteken.

Stap 2: Zet elektriciteit uit

Nu je de juiste nieuwe lamp hebt gevonden, is het tijd om de lamp aan te sluiten. Voordat je de oude lamp weghaalt, ga je de elektriciteit uitschakelen. Zet de lamp simpelweg even uit, zodat hij niet onder stroom staat. Klik op de uitknop of haal hem uit het stopcontact. Dat is wel zo veilig.

Stap 3: Verwijder de oude lamp en bevestig nieuwe lamp

De elektriciteit is uitgeschakeld. Tijd om de oude lamp weg te halen. Heb je een lamp met schroefdraad? Dan draai je de oude lamp eenvoudig uit het armatuur. Nu kun je de nieuwe lamp in het armatuur draaien. Draai tot de lamp goed vast zit. Lees hier trouwens meer over het recyclen of verwijderen van oude lampen.

Stap 4: Lamp testen

Zit de lamp goed vast? Dan kun je de elektriciteit weer aansluiten. Dit is meteen ook een test of je de lamp op de goede manier vervangen hebt. Als alles goed is gegaan gaat de lamp weer branden en is het vervangen geslaagd.

Author: admin

Share This Post On