Professioneel werken met de perfecte multimeter

Wie met elektriciteit werkt, zij het als professional of als doehetzelver om thuis iets te repareren of veranderen, maakt graag gebruik van de hulp van de multimeter. Dankzij de multimeter zie je namelijk in een oogopslag wat de spanning is, welke stroomsterkte en hoeveel weerstand er aanwezig is. Belangrijk is om de juiste multimeter voor de klus te hebben.

 

Multimeter

Je kunt drie soorten multimeter kopen. De multimeter met een analoog wijzerblad, de digitale multimeter en een digitale multimeter die ook analoog werkt (mocht dat laatste toch soms handig zijn bij bepaalde klussen). Vervolgens geldt als regel dat je de multimeter kiest die het beste bij de klus past. Er zijn vier standaard categorieën gedefinieerd, waarbij voor het gewone huishouden normaliter categorie II voldoende is. Kijk eerst, of vraag het even online als het niet helemaal helder is, of er bij jou sprake is van een 2-fasen of 3-fasen elektriciteitsnet of -aansluiting. In het tweede geval heb je namelijk een meter in categorieklasse III nodig. Er is sprake van 3-fasen wanneer je een extra aansluiting voor het gebruik van 400V (voorheen 380V) ofwel krachtstroom hebt. Dat kan te maken hebben met het gebruik van een compressor of eventueel om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. De derde stap bij de aanschaf is het beantwoorden van de vraag waarvoor en hoe vaak hij gebruikt zal worden. Is het om zo nu en dan een batterij te meten of om bij een niet meer werkend apparaat het stroomsnoer te testen? Dan voldoet een Perel of een Silverline. Is het bedoeld als ondersteunend materiaal bij een verbouwing, dan wordt veel meer van de meter verwacht en kun je beter naar een Appa 91 of een Fluke 113 kijken. Voor het professionele werk kun je beter kiezen voor een apparaat zoals de Fluke multimeter 3000FC of de 88V/A.

 

multimeter

De stroomtang

Voor de grotere klus of het professionele werk heb je, naast de multimeter soms ook een zogenoemde stroomtang of ampèretang nodig. Dat kan het geval zijn als je te maken krijgt met geleiders die niet onderbroken mogen worden. Een Appa A12R of een product van Perel helpen de klus te klaren. Een stroomtang geeft het aantal ampères aan. Het handigst is om een ampèretang aan te schaffen waarmee je zowel gelijk- als wisselstroom kunt meten. Het aantal Ampères geeft zicht op het totale beschikbare vermogen aan elektriciteit. 1 Ampère staat gelijk aan 230 Volt. Dat betekent dat 10 mAh ofwel 10 milli ampère dus 10/1000 x 230V ofwel 2,3 Watt levert. Zodra dit getal overschreden wordt, kan het apparaat stuk gaan. Bij grotere apparatuur geldt hetzelfde. Wanneer een machine maximaal 1850 Watt kan verdragen, heb je dus minimaal 1850:230= 9 ampère aan vermogen nodig. Een huishouden heeft normaal 16 ampère (16 Amh) aan vermogen. Bij een aardlekschakelaar kan dat zelfs 40 Amh zijn.

 

Het gebruik

Bij het gebruik van een digitale multimeter geldt een aantal eenvoudige regels, die met name belangrijk zijn, mocht je nog nooit met een dergelijk apparaat gewerkt hebben.
1. Elektriciteit is gevaarlijk. Zorg dat de werkplek en jouw handen droog zijn. Water geleidt elektriciteit en dat kan ongevallen veroorzaken die je liever voorkomt.
2. Lees voor het gebruik goed de instructies. Probeer de multimeter uit op een batterij. Leer om te gaan met zowel de multimeter als met de gegevens die hij geeft. Een voorbeeld. Stel je de multimeter in op 220 Volt, dan kun je er geen 230 Volt mee meten. Tegenwoordig geldt dat de aangeboden elektriciteit een piek van 230 Volt heeft. Vraag liever eerst aan een vakman of via een online forum, mocht je twijfelen, dan door verkeerd gebruik het risico te lopen de mooie nieuwe Appa 61 meteen weg te kunnen gooien.
3. Een multimeter kopen is zo gebeurd. De vraag is of het de meter is die je nodig hebt. Wil je alleen stroom meten, dan voldoet een meter waarbij vermeld is dat hij DC (gelijkstroom) en AC (wisselstroom) meet. Wil je meer, dan biedt Fluke de multimeter DC/AC/OHM/DCV/ACV aan. Dus naast de beide stroomlijnen kan ook weerstand (OHM), gelijkstroomspanning (DCV) en wisselstroomspanning (ACV) gemeten worden. Het kenteken voor OHM is Ω.
4. Zorg altijd dat er geen spanning staat op het te meten apparaat. Dus stekker uit het stopcontact, dan wel de accu of batterijen er uit!
5. Volg de instructies. Sommige meters hebben pinnetjes, andere de zogenoemde krokodillenklemmen, om te meten. Zet de meter in de juiste stand. Houd daarna de pinnetjes aan, dan wel bevestig de klemmen aan, de juiste kleur, waarbij geldt dat de plus (+) rood is en de min (-) zwart. Het is mogelijk dat de multimeter aangeeft dat de stand niet klopt, dat gebeurt meestal door een 1 te tonen. Stel de stand dan bij. Lees vervolgens de gegevens af. Nu weet je of er iets aan de hand is. Lukt het vervolgens niet het apparaat weer aan de praat te krijgen, ga er dan mee naar een vakman voor reparatie.
6. Let vooral op bij het meten van de spanning die op een stopcontact zit. Wees hierbij heel voorzichtig, want dit is gevaarlijk en uiteindelijk wil niemand een stroomstoot of nog erger krijgen.

 

Voeding

De multimeter werkt op een batterij. Hier gelden dezelfde regels als voor alle batterijen. Zet de meter na gebruik direct uit, zodat de batterij zolang mogelijk mee gaat. Wordt hij veel gebruikt, kies dan voor een oplaadbare batterij. Zo werkt de uiterst professionele Fluke multimeter 175 op een 9 Volts batterij. Gezien de prijs van een dergelijke batterij is de aanschaf van een oplaadbare variant snel terugverdiend. Om altijd verzekerd te zijn van het gebruik van de multimeter wordt aanbevolen een reservebatterij bij de meter te bewaren. Voor wie de meter voor zijn werk gebruikt of er regelmatig gebruik van maakt, bestaat de mogelijkheid een extra opbergkoffer van Fluke aan te schaffen. Zeker het overwegen waard wanneer je een meter uit het professionele segment aanschaft.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *