Oorsprong van de kamer en suite

Oorsprong van de kamer en suite

De kamer en suite is ontstaan rond 1830 en werd in de luxere huizen gebruikt om de voorkamer van de achterkamer te scheiden. Deze techniek werd gebruikt tot aan de tweede wereld oorlog. Hierna stond het goedkoop en snel wederopbouwen centraal, waardoor de kamer en suite uit beeld verdween. Sinds de jaren 80 is de suite weer in opkomst.

 

De suite werd gebruikt om twee kamers op te delen. In het begin werd dit vooral gebruikt om de voorkamer van de achterkamer te scheiden. Waarbij de voorkamer, aan de straatkant gelegen, werd gebruikt om zakelijk bezoek te ontvangen. De achterkamer werd ingericht als werkelijke woonkamer, waar men ter ontspanning verbleef.

Op enkele plaatsen werd deze opdeling ook gebruikt om huiselijk theater mogelijk te maken. Waarbij de achterkamer de coulissen waren en het toneel zich tussen de schuifdeuren bevond.

Tegenwoordig wordt deze opdeling ook wel gebruikt om een slaapkamer te plaatsen of om een kinderkamer/speelkamer te creëren.

belle_epoque_ensuite

 

Deze opdeling van de kamers bestaat uit één of twee schuifdeuren, welke oftewel in de muur oftewel achter kastenwanden verdwijnen bij het openschuiven. Deze deuren worden ook wel suite deurengenoemd omdat ze de scheiding tussen de suites zijn. Bij het gebruik van kastenwanden is door de scheiding van de ruimte ook veel meer bergruimte gecreëerd.

De deuren beslaan hierbij vaak de helft van de breedte van de wand.

 

Er zijn twee stijlen waarin een kamer en suite kan worden gemaakt. De moderne stijl waarbij vlakke panelen worden gebruikt en met elegant glas in lood. Deze stijl komt uit de jaren 30.

Daarnaast bestaat de klassieke stijl waarbij hoge deuropeningen, een taps toelopende doorloop en bewerkte lijsten en geboste panelen centraal staan. Deze stijl werd gebruikt tussen 1830 en 1910

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *