Ben je op zoek naar een soldeerbout, maar weet je niet welke je moet kiezen? Lees dan snel verder, soldeerbout.com deelt alle informatie over een soldeerbout en natuurlijk bijbehorende materialen in dit artikel.
Wat kan ik met een soldeerbout?
Een soldeerbout is geschikt om verschillende metalen elementen met elkaar te verbinden. Hij wordt veel gebruikt bij werkzaamheden aan elektronica, maar ook bij andere metaalbewerkingen kan een soldeerbout handig zijn. Samen met een beetje soldeertin als verbindingsmateriaal kun je met een soldeerbout eenvoudig verschillende onderdelen met elkaar verbinden bij relatief lage temperaturen. Wil je twee koperen draadjes met elkaar verbinden, dan moet je eigenlijk werken met een temperatuur van zo’n duizend graden Celsius. Dat is niet te doen. Door te solderen kun je deze temperaturen een stuk lager houden, namelijk een graad of tweehonderd. Het tin smelt bij deze temperaturen, gebruik je dit tussen de twee koperdraadjes, dan is het werk een stuk eenvoudiger.
Waar moet ik op letten bij het solderen?
Zorg voordat je begint met solderen altijd dat alle onderdelen en oppervlakken die je nodig hebt helemaal schoon en vetvrij zijn. Gebruik een borsteltje om bij een reparatie alle onderdelen goed schoon te vegen, zodat je zeker weet dat het solderen nadien vlekkeloos verloopt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij solderen altijd een beetje oxidatie optreedt door de verhitting van metalen onderdelen. Teveel oxidatie maakt je verbinding onstabiel en kan er zelfs voor zorgen dat de onderdelen helemaal niet meer werken dus het is zinvol hier aandacht aan te besteden.
Welk soldeertin gebruik ik?
Vroeger was soldeertin loodhoudend, wat wil zeggen dat er kleine hoeveelheden lood in verwerkt zaten omdat de soldeertemperatuur daarmee omlaag kan. Tegenwoordig is dit verboden omdat lood ontzettend giftig is. Het is dus van belang om, voor je de klus gaat doen, te weten of je lood of loodvrij materiaal nodig hebt. Bij reparaties aan oude apparaten die met loodhoudend tin zijn geproduceerd, heb je ook loodhoudend tin nodig voor de reparatie. Lood en loodvrij zijn namelijk niet met elkaar te combineren. Maak je een nieuwe verbinding, dan kun je beter loodvrij gebruiken. Dat is voor het milieu beter en ook je eigen gezondheid komt niet in gevaar. Werk je toch met loodhoudend tin, zorg dan dat je altijd schoon werkt en geen etenswaren en drinken in de buurt hebt. Was je handen na het werk zorgvuldig en drink voor de zekerheid een glas melk. Melk bindt lood en zorgt er dus voor dat eventuele looddeeltjes in het lichaam geen kans krijgen schade aan te richten.
Welke soldeerbout moet ik hebben?
Hoe fijner de onderdelen waar je mee werkt, hoe lager de temperatuur van de soldeerbout moet zijn. Je wil niet dat de omliggende materialen aangetast worden. Het kan daarom ook handig zijn gebruik te maken van een soldeerpistool, zodat je heel gericht de warmte over kunt brengen. Nadeel van een soldeerpistool is dat de temperatuur niet constant is, hoe meer je soldeert in een korte tijd, hoe lager de temperatuur wordt. Gebruik je een gewone soldeerbout, dan kun je grofweg kiezen voor een laag vermogen, gemiddeld vermogen of hoog vermogen. De Weller soldeerbout is dan een goede keus, omdat deze prettig in de hand ligt en in verschillende vermogens verkrijgbaar is. Voordeel van de Weller soldeerbout is dat deze ook goed betaalbaar is voor de hobbyist. Het kan ook handig zijn een soldeerstation te gebruiken. Bij en soldeerstation kun je de temperatuur instellen en kun je de soldeerbout met een schakelaar aan- en uitzetten.
Recente reacties