Mais inkuilen, hoe gaat dat precies in zijn werk?

Hoe werkt het inkuilen van mais?:

Het proces dat plaatsvind bij het mais inkuilen is complex en erg technisch. Het is een manier om mais te conserveren. Bij het mais inkuilen is de eerste stap die ondernomen wordt alle geoogste mais in een sleufsilo krijgen. Eenmaal in de sleufsilo wordt alles erg stevig aangedrukt zodat het uiteindelijk luchtdicht is, het is belangrijk dat de mais echt strak tegen de silowanden aanzit. Als het niet strak tegen de silowanden aanzit zal de mais gaan rotten. Dit heeft te maken met de benodigdheden voor de chemische reactie die moet plaatsvinden.

 

Waarom de mais geconserveerd wordt:

Zodra de sleufsilo vol is wordt er een doek overheen gespannen om alles luchtdicht te maken. Na een tijdje beginnen melkzuurbacteriën in de sleufsilo met het suiker in de mais te reageren, waardoor het PH-niveau in de sleufsilo tussen de 4,0 en 4,2 komt te liggen. De reden voor het zuur maken van de kuil is dat de bacteriën die het rotten van de mais zouden beroorzaken niet overleven kunnen in deze zure omstandigheden.

 

Conclusie:

Als u dus een veevoervoorraad wilt aanleggen voor een strenge winter of met een andere reden is het inkuilen van mais een makkelijk, goedkoop en snel alternatief op andere mogelijkheden. Het proces gaat namelijk sneller dan bijvoorbeeld gras en is een stuk goedkoper dan jet kopen van grasbuilen van andere boeren in de winter. Denk eraan alles goed strak aan te duwen en te zorgen dat alles volledig droog is. Als u dit namelijk niet doet loopt u het risico de hele oogst te verliezen door het wegrotten van de mais.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *