Het verschil tussen YMvK en YMvKAS kabels

Bij het plannen en uitvoeren van elektrische installaties, zowel thuis als in commerciële gebouwen, is het cruciaal om de juiste kabels te kiezen voor stroom- en dataoverdracht. Twee veelvoorkomende kabeltypen die vaak in deze context worden gebruikt, zijn YMvK en YMvKAS. In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen deze twee kabeltypen bespreken en de toepassingen ervan belichten. 

YMvK kabel 

YMvK staat voor “Y” (XLPE, wat staat voor Cross-Linked Polyethylene – een materiaal voor de binnenaders), “M” (mantel), “V” (vinyl), en “K” (kabel). Hier zijn enkele kenmerken van YMvK kabels: 

 • Geleiders: YMvK kabels hebben geleiders gemaakt van XLPE. Dit materiaal wordt vaak gekozen vanwege zijn uitstekende elektrische eigenschappen en thermische stabiliteit. 
 • Isolatie: De binnenaders van YMvK kabels zijn geïsoleerd met XLPE, wat helpt bij het voorkomen van kortsluiting door contact met andere geleidende materialen. 
 • Mantel: YMvK kabels hebben een mantel, meestal van PVC, die de kabel beschermt tegen externe invloeden en zorgt voor mechanische bescherming. 
 • Toepassing: YMvK kabels worden vaak gebruikt in droge ruimtes, zoals woningen, kantoren en commerciële gebouwen. Ze zijn geschikt voor standaard omgevingsomstandigheden en kunnen worden gebruikt voor zowel stroom- als signaaloverdracht. 

YMvKAS kabel 

YMvKAS is een variant van de YMvK kabel, waarbij “AS” staat voor “aardscherm.” Hier zijn enkele kenmerken van YMvKAS kabels: 

 • Geleiders: YMvKAS kabels hebben eveneens geleiders van XLPE voor stroomoverdracht. 
 • Isolatie en anmtel: De isolatie van YMvKAS kabels is ook gemaakt van XLPE, terwijl de mantel meestal van PVC is. Dit biedt vergelijkbare isolatie- en beschermingseigenschappen als YMvK kabels. 
 • Aardscherm: Het onderscheidende kenmerk van YMvKAS kabels is het aardscherm, dat is ontworpen voor bescherming onder de grond. Dit maakt YMvKAS kabels geschikt voor ondergrondse toepassingen. 
 • Toepassing: YMvKAS kabels zijn ideaal voor situaties waar ondergrondse installatie nodig is. Ze zijn specifiek ontworpen voor begraven toepassingen en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en vuil. 

Belangrijkste verschillen 

De belangrijkste verschillen tussen YMvK en YMvKAS kabels zijn: 

 • Aardscherm: YMvKAS kabels hebben een aardscherm voor bescherming onder de grond, terwijl YMvK kabels deze afscherming niet hebben. 
 • Toepassing: YMvK kabels zijn geschikt voor normale omgevingsomstandigheden, terwijl YMvKAS kabels specifiek zijn ontworpen voor ondergronds gebruik en extra bestand zijn tegen weersinvloeden en vuil. 
 • Prijs: Over het algemeen zijn YMvKAS kabels duurder dan YMvK kabels vanwege het aardscherm en de extra bescherming voor ondergronds gebruik. 

Het is van essentieel belang om de juiste kabel te kiezen op basis van de specifieke eisen van je elektrische installatie, waarbij je rekening houdt met de omgevingsomstandigheden en de behoefte aan ondergrondse toepassingen. Twijfel je over de keuze vraag dan advies bij de elektrotechnische groothandel. 

Author: admin

Share This Post On