Handige tips voor het vastzetten van dakpannen

Het is belangrijk dat je dakpannen stevig op het dak bevestigd zijn. Want rondvliegende of afgewaaide dakpannen kunnen veel schade aanrichten. Gelukkig is het vrij eenvoudig om de dakpannen vast te zetten. In dit artikel krijg je nuttige tips van een dakdekker over hoe je dakpannen kunt vastzetten.

Waarom moeten dakpannen goed vastgezet worden?

Het gevaar van dakpannen die niet goed vastgemaakt zijn is dat ze bij slecht weer van je dak kunnen waaien. Niet alleen loop je zo het risico je huis te beschadigen, maar ook voorbijgangers lopen het risico door een dakpan geraakt te worden. Bovendien kunnen losliggende dakpannen ook tot een lek leiden. De dakpan is immers de belangrijkste beschermlaag van het dak. Als je wilt voorkomen dat dakpannen wegwaaien, is het belangrijk dat de dakpannen op hun plaats vastgemaakt worden. Dit gebeurt met dakpanhaken, en bij voorkeur met roestvast stalen dakpanhaken.

Dakdekker tips voor vastzetten van dakpannen

Om panhaken correct vast te zetten, is het belangrijk dat je een verankeringsberekening maakt of laat maken door een dakdekker. Bij deze berekening spelen verschillende factoren een rol, zoals de plaats waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van de kust, dan waait het er vaak harder. Bovendien beïnvloeden ook de dakhelling, de soort dakpan, de dakvorm, de latafstand en de goothoogte de verankeringsberekening. Je kunt deze berekening gebruiken om te bepalen of je moet kiezen voor volledige verankering met schroeven. In dat geval is elke dakpan voorzien van een panhaak. Als alternatief moet je misschien kiezen voor een volledige plaatverankering met een panhaak.

Schakel een dakdekker in voor het vastzetten van je dakpannen

Wil je je dakpannen (opnieuw) laten vastzetten? Als je pannendak nog in goede staat is, maar de dakpannen door weersomstandigheden losgeraakt zijn, kun je proberen ze zelf te bevestigen of je kunt een dakdekkersspecialist inhuren voor dit klusje.

 

 

 

Author: admin

Share This Post On