Gebruik deze tips bij het onderhandelen voor een koopwoning

Het onderhandelen bij een woning is een spannend moment. Je wilt jouw droomwoning niet mislopen en je wilt natuurlijk ook niet duizenden euro’s meer betalen dan nodig is. Een belangrijk kort gesprek dus! Hieronder vind je verschillende tips om het gesprek net wat beter te laten verlopen.

Jouw mogelijkheden goed weten

Doe vooraf alle nodige research en weet precies hoeveel jij kunt lenen en hoeveel je er daarnaast ook zelf echt voor over hebt. Tijdens een gesprek en het bezichtigen van de woning kunnen de emoties ook hoog oplopen en soms kunnen we dan wel eens meer bieden van we vooraf hadden gewild. Bepaal voor jezelf exact hoeveel je er maximaal aan kwijt kunt en wilt en ga daar vervolgens niet overheen.

Probeer informatie in te winnen van de andere partij

De onderhandelingen beginnen eigenlijk al bij de eerste bezichtiging of kennismaking. Vanaf dan is het al slim om informatie in te winnen. Probeer erachter te komen of er veel geïnteresseerden zijn. Dan weet je of je wat meer zult moeten over bieden of dat dat misschien helemaal niet nodig is. Bedenk je wel dat de verkopende partij altijd het beeld zal scheppen dat ze veel geïnteresseerden hebben. Je kunt er ook achter komen door te kijken hoelang de woning al te koop staat.

Probeer ook zaken te vinden die niet goed zijn aan de woning. Dit geeft jou misschien namelijk wat meer onderhandelingsruimte om later te gebruiken.

Laat je enthousiasme niet te veel zien

Natuurlijk wil je niet ongeïnteresseerd overkomen, maar je wilt ook niet te enthousiast overkomen. De andere partij zal dan weten dat je uiteindelijk wel wat meer wilt betalen wanneer je met je eerste bod komt.

Ga bij zoveel mogelijk woningen langs

Waarom helpt dat bij het onderhandelen van een bepaalde woning? Door bij meerdere woningen langs te gaan doe je ontzettend veel ervaring op en ga jij je beter op je gemak voelen bij de onderhandelingen. Zie deze nieuwbouw hier om bij nog meer potentiële woningen langs te gaan.

Spreek goed met je makelaar over de aanpak van het bieden en onderhandelen

Je makelaar zal ongetwijfeld meer ervaring in het proces hebben dan jijzelf hebt. Verstandig is daarom om dit goed met je makelaar te bespreken en te luisteren naar de tips die hij voor je heeft. Dat is veel kennis die je niet allemaal zelfstandig hoeft te ontdekken!

Author: admin

Share This Post On