Wist jij dat vanaf 2021 het wettelijk verplicht is om als bouwbedrijf nieuwbouwwoningen energieneutraal te bouwen? Energieneutraal bouwen heeft dus echt de toekomst, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Afspraken hierover zijn gemaakt in het Energieakkoord voor duurzame groei en om te voldoen aan de Europese richtlijn EPBD. Maar waarom doen we dit eigenlijk? We vertellen je alles over energieneutraal bouwen in dit artikel.
Minder CO2-uitstoot
De vraag naar energie blijft maar toenemen, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Echter is meer gebruik van fossiele brandstoffen geen optie. De voorraad fossiele brandstoffen is niet oneindig en is tegelijkertijd een zware belasting voor het milieu als gevolg van C02. Grotendeel van de CO2 in Nederland is afkomstig van woningen en gebouwen, dus daar kan veel winst worden behaald. Door woningen en gebouwen energieneutraal te bouwen, wordt veel minder CO2 uitgestoten. Wanneer isolatie, duurzame energie en installatietechnische aspecten goed op elkaar aansluiten, gebruikt een energieneutraal gebouw wel tot 5 keer minder energie dan traditioneel gebouwde panden.
Energiekosten besparen
Door energieneutraal te bouwen kun je aanzienlijk besparen op de energiekosten. Iedereen weet tenslotte dat de energieprijzen alleen maar zullen stijgen en dat het leven steeds duurder wordt. Alleen al om die reden is het met oog naar de toekomst veel voordeliger om energieneutraal te bouwen. Energieneutraal bouwen vergroot tegelijkertijd ook de waarde van gebouwen en woningen. Omdat de eisen die aan woningen worden gesteld alleen maar hoger, kan energieneutraal bouwen al meteen een voorsprong opleveren.
Gezonder leefklimaat
Door energieneutraal te bouwen zorg je voor extra comfort én een gezonder leefklimaat. Met een optimale isolatiewaarde bijvoorbeeld, is het heerlijk warm in de zomer en lekker koel in de winter. Ook wanneer naden en kieren luchtdicht worden afgewerkt kunnen koude tochtstromen worden voorkomen. Daarnaast zorgt energieneutraal bouwen ook voor een betere geluidsisolatie en kunnen speciale technische installaties vele voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming of muurverwarming, welke een prettig en warm gevoel afgeven. Al deze dingen zijn energiezuinig én bevorderlijk voor het woonplezier.
Voor de toekomst
Wie energieneutraal bouwt, houdt rekening met de toekomst. De mogelijkheden op het gebied van energieneutraal bouwen zijn we pas net aan het onderzoeken en ontwikkelen, en dat biedt perspectief. Door energieneutraal te bouwen laten we zien wat écht belangrijk is op korte termijn en op lange termijn. Gebouwen die energieneutraal worden gebouwd, profiteren nu al van de voordelen en lopen ver vooruit op de energie-eisen die op Europees niveau zijn vastgelegd. Uiteindelijk bouwen we natuurlijk samen aan een betere toekomst!
Recente reacties