De voordelen van een bliksemafleider

Onweer is ontzettend gevaarlijk voor mens en dier. Maar ook gebouwen en apparatuur zijn niet veilig. Daarom is het raadzaam om je goed te beschermen tegen de bliksem. Hoe je dat doet lees je in deze blog. 

Wat is een bliksemafleider?

Een bliksemafleider is een metalen staaf die bovenop een gebouw of ander bouwwerk wordt geplaatst. Het doel van de bliksemafleider is de bliksem aan te trekken en weg te leiden van het bouwwerk, om schade te voorkomen.

Bliksemafleiders zijn een belangrijk onderdeel van de bescherming van gebouwen en andere structuren tegen de schadelijke gevolgen van blikseminslag. Bliksemafleiders bieden een veilig pad voor de elektriciteit, zodat deze geen schade aan het bouwwerk kan veroorzaken.

De voordelen van een bliksemafleider

Het gebruik van bliksemafleiders heeft verschillende voordelen:

1) Ze beschermen tegen schade door blikseminslag;

2) Ze bieden een veilig pad voor de elektriciteit zodat deze geen schade aan de constructie kan veroorzaken. 

3) Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met andere veiligheidsvoorzieningen, zoals overspanningsbeveiligingen, om het risico op schade door blikseminslag verder te beperken.

Hoe een bliksemafleider aan te brengen?

Het installeren van een bliksemafleider is niet moeilijk, maar er zijn bepaalde overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. De belangrijkste overweging is de plaats van de staaf ten opzichte van de structuur. Bliksemafleiders moeten op hoge punten van de constructie worden geplaatst om effectief te zijn. Ze moeten ook zo ver mogelijk verwijderd zijn van brandbare materialen.

Een andere belangrijke overweging is het type bliksemafleider dat moet worden gebruikt. Er zijn twee hoofdtypen bliksemafleiders: lucht-terminal staven en grond-staaf systemen. Lucht-terminal staven zijn het meest voorkomende type bliksemafleider. Ze worden op het dak van een gebouw geplaatst en steken uit boven het hoogste punt van het gebouw. Systemen met grondpennen worden gebruikt in situaties waarin luch tpennen niet kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een gebouw omringd is door bomen of andere hoge objecten.

Zodra de locatie en het type bliksemafleider zijn bepaald, kan de installatie beginnen. Eerst wordt een gat geboord in het gebouw op de gekozen plaats. Vervolgens wordt een metalen kabel van het gat naar het aardstaaf systeem of de lucht-terminal geleid. De kabel wordt met een klem aan de staaf bevestigd en het hele systeem wordt met een elektrische connector aan elkaar verbonden.

Na de installatie is het belangrijk om uw bliksembeveiliging systeem regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Als je schade opmerkt, zoals losse klemmen of corrosie, moet je deze onderdelen zo snel mogelijk repareren of vervangen.

Bliksemafleiders zijn een belangrijk onderdeel van de bescherming van je huis of bedrijf tegen blikseminslag. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je eigendom veilig is voor de schadelijke gevolgen van blikseminslag.

De kosten van een bliksemafleider

De kosten van een bliksemafleider kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en het soort systeem dat u nodig hebt. Voor een klein huis kan een basissysteem beginnen bij ongeveer 500 euro. Voor een groter huis of bedrijfspand kunnen de kosten variëren van €2.000 tot €10.000 of meer.

Conclusie

Een bliksemafleider is een goede investering voor je huis. Het beschermt je woning tegen schade door blikseminslag en je huisverzekering geeft meestal korting als je een bliksemafleider hebt.

Author: admin

Share This Post On