Brandveiligheid tips

Helaas wordt voor velen het belang van een goede voorbereiding op een brand pas duidelijk als het al te laat is. Als we niet aan woningbranden denken omdat ze geen deel uitmaken van onze dagelijkse bezigheden, kunnen we zelfgenoegzaam worden en te gemakkelijk vervallen in de mentaliteit van “dat zal mij niet overkomen”. Toch is er maar één kookongeluk of één sintel uit de open haard nodig om ons in gevaar te brengen en ons leven te verwoesten. Met dat in gedachten hebben we tips samengesteld over hoe u kunt voorkomen dat er thuis brand uitbreekt en, als er toch een uitbreekt, welke stappen we het beste kunnen nemen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig naar buiten komt.

Zo voorkomt u brand in huis

De eerste stap in de brandveiligheid thuis is natuurlijk preventie. Een huisbeveiligingssysteem met doe-het-zelf-monitoring kan ons gemoedsrust geven bij zorgen zoals inbraak, overstroming en rookdetectie, maar we moeten betere praktijken rondom het huis toepassen als we branden willen stoppen voordat ze beginnen. Als we de belangrijkste oorzaken van woningbranden kunnen beperken en beheersen, is het minder waarschijnlijk dat we de rest van deze methoden ooit hoeven toe te passen.

Hoewel de meesten van ons weten dat we werkende rookmelders en brandblussers nodig hebben, kunnen we vaak onverantwoordelijk zijn in de keuken of bij het gebruik van kachels. De onderstaande tips lijken in het begin misschien veel om te onthouden, maar als u ze eenmaal in uw dagelijks leven heeft opgenomen, beloven we u dat ze net zo natuurlijk zullen lijken als afwassen.

Tip: meer over blusmiddelen

Brandveiligheidsrisico’s in huis

Koken en verwarming staan bovenaan de lijst van brandgevaarlijke situaties thuis. Wees oplettend in de keuken, houd kinderen en huisdieren uit de buurt van kachels en kaarsen, en probeer deze gewoonten in uw dagelijkse leven thuis te integreren.

Bij het koken:

Blijf in de keuken als er iets gebakken, gegrild, gekookt of gebraden wordt.

Wanneer u suddert, bakt of braadt, controleer het voedsel dan regelmatig en gebruik een kookwekker.

Gebruik de oven of het fornuis niet als u slaperig bent of onder invloed van alcohol.

Houd brandbare voorwerpen op minstens één meter afstand van het fornuis.

Wanneer u uw huis verwarmt:

Koop alleen ruimteverwarmers die automatisch uitschakelen als ze omvallen, en plaats ze altijd op vlakke, niet-ontvlambare oppervlakken.

Laat een kachel of open haard nooit onbeheerd achter. Zorg ervoor dat u kachels uitzet en alle sintels dooft voordat u een ruimte verlaat.

Houd brandbare voorwerpen ten minste één meter weg van kachels of open haarden.

Een goede tip: Papier, kleding, beddengoed, gordijnen en tapijten zijn veelvoorkomende voorwerpen in huis die u altijd uit de buurt van vuur- en warmtebronnen moet houden.

Andere belangrijke brandrisico’s in huis:

Rook nooit in huis. Roken was van 2014 tot en met 2018 de belangrijkste doodsoorzaak bij woningbranden.

Schakel over op kaarsen zonder vlam. Als u kaarsen met een vlam moet gebruiken, laat ze dan nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat u ze dooft voordat u een kamer verlaat.

Vervang alle snoeren die gerafelde of kale draden hebben. Elektrische apparatuur is de derde belangrijkste oorzaak van woningbranden en de belangrijkste oorzaak van materiële schade.

Houd lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen. Berg ze veilig op, bij voorkeur hoog en/of met een slot.

Houd huisdieren veilig door geen kachels of kaarsen binnen hun bereik te plaatsen.

Rookmelders

Rookmelders zijn essentiële waarschuwingssystemen voor brandpreventie in huis, en in de meeste staten zijn ze wettelijk verplicht. Het belangrijkste van rookmelders is dat, zelfs als het huis brandt, zij vaak de reden zijn waarom iedereen het huis veilig kan verlaten. De plaatsing en het onderhoud van rookmelders zijn essentieel om hun waarde en doeltreffendheid in huis te maximaliseren. Het is moeilijk te overschatten hoe belangrijk rookmelders zijn voor de bescherming van leven en ledematen, dus probeer dat de volgende keer te onthouden als een van uw rookmelders om 3 uur ’s nachts begint te piepen om aan te geven dat de batterij bijna leeg is!

Tip: brandbeveiliging

Waar rookmelders te installeren:

Installeer rookmelders in elke slaapkamer, buiten elk slaapgedeelte en op elke verdieping van het huis, inclusief kelders.

Houd rookmelders ten minste 3 meter van keukens vandaan om vals alarm te voorkomen.

Plaats brandmelders aan het plafond of hoog aan de muur bij het plafond.

Gebruik een huisbeveiligingssysteem met onderling verbonden rookmelders en andere omgevingssensoren. Tegenwoordig kunt u zelfs rookmelders kopen die waarschuwingen naar uw telefoon sturen, ongeacht waar u bent, en deze in uw slimme woning integreren.

Mensen die doof of slechthorend zijn, zouden rookmelders met stroboscooplampen en bedschudders moeten installeren.

Author: admin

Share This Post On