Afbakening van natuurgebieden

Er is een aantal methodes om dieren binnen of juist buiten bepaalde gebieden te houden. Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en is dus geschikt voor verschillende doeleinden.

Een wildrooster is een rooster in het wegdek dat voorkomt dat wilde dieren hier passeren, terwijl het voor voetgangers en voertuigen mogelijk blijft om de weg te gebruiken. Het is voor de dieren zeer ongemakkelijk om over de ijzeren spijlen van het rooster te lopen, waardoor ze geneigd zijn aan de beoogde kant van het rooster te blijven. Een variant op het wildrooster is het veerooster. Hier is de afstand tussen de spijlen groter, waardoor het ook mogelijk is om grotere dieren met hoeven, zoals koeien, binnen of buiten een bepaald gebied te houden. Om andere dieren zoals honden, maar ook bijvoorbeeld rolstoelen en skeeleraars wel te laten passeren, wordt vaak een klaphekje gemaakt naast het rooster.cloezianapalenkleinwildrasterhbatotaal_17

Een wildraster, ook wel faunaraster genoemd, is een hekwerk dat vaak bestaat uit houten palen met daartussen een gaas. De grootte van de mazen bepaalt welke dieren wel en niet kunnen passeren. Tevens bestaat de mogelijkheid om doorgangen te creëren voor bepaalde diersoorten, zoals dassenpoorten of ree-insprongen. Wildrasters worden vaak langs doorgaande wegen geplaatst om te voorkomen dat dieren de weg willen oversteken en daar aangereden worden. Ecoducten (over de weg heen) en Ecotunnels (onder de weg door) bieden de mogelijkheid voor deze dieren om op een veilige manier toch aan de andere kant van de weg te komen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *